Objevování světa : od Marka Pola po Humboldta - Sarnowsky, Jürgen, 1955- (Vyšehrad, 2017)
Autor přibližuje průběh cesty Marca Pola do Číny v letech 1271-1295, výpravy evropských misionářů a obchodníků do různých oblastí Asie v pozdním středověku, pronikání Portugalců na území Afriky a Indie během 15. století, námořní plavby Kryštofa Kolumba, zničení indiánských říší španělskými dobyvateli, první námořní cesty okolo světa, objevování jižních moří nebo průběh Humboldtovy expedice do Jižní Ameriky z přelomu 18. a 19. století. Součástí textu jsou rovněž mapy a obrázky.