Nacisté a české poklady - Hruška, Emil, 1958- (Magnetka (Pražská vydavatelská společnost : Epocha), 2016)
Nacisté se velice zajímali o poklady a umělecké předměty a během druhé světové války se zmocnili velkého počtu cenností z území okupované Evropy. Ani české země nebyly v tomto ohledu výjimkou. Práce se zaobírá historií a rovněž dalšími osudy předmětů vysoké kulturní a umělecké hodnoty, které se staly předmětem zájmu nacistických činitelů (např. české korunovační klenoty, relikviář sv. Maura objevený v Čechách v 80. letech 20. století, dosud nenalezené insignie Karlovy Univerzity nebo Závišův kříž).