Člověk českého středověku - Šmahel, František, 1934-2025; Nodl, Martin, 1968- (Každodenní život, 2002)
Autoři představují středověkou společnost jako bohatě strukturovaný organismus, ve kterém se jedinec prosazuje pouze prostřednictvím příslušnosti k určité sociální skupině, stavu či společenství. Jednotlivé historické eseje jsou sondou do života těchto skupin - panovníci, panovnické dvory, šlechta, měštanstvo, venkovské obyvatelstvo, církev, církevní řády, vzdělanci, učenci, básníci, lékaři, řemeslníci, obchodníci, ženská část společnosti i lidé na jejím okraji. Sborník je dílem předních českých medievalistů a patří do oblasti historické antropologie