Skrytá tvář českých dějin : mýty a realita osudových okamžiků - Bauer, Jan, 1945- (Český ČAS, 2014)
Práce sleduje období od nejstarších dob, přes středověk a raný novověk až do 20. století. Autor se snaží zjistit, kde ležel hrad Wogastisburg, věnuje se bitvě Čechů s Lučany, pátrá po kamenném trůnu českých knížat, zabývá se vyvražděním Vršovců, líčí život nejmilejší manželky císaře a krále Karla IV. Anny Svídnické, zkoumá tajemství smrti Jana Žižky, zachycuje život Dalibora z Kozojed, snaží se poodhalit tajemství smrti Ludvíka Jagellonského, popisuje milostný život spisovatelky Boženy Němcové a nebo vysvětluje příčiny tragické smrti M. R. Štefánika