Češi v srdci temnoty : sedmadvacet historických reportáží o prvním čtvrtstoletí komunistů - Zídek, Petr, 1971- (Universum (Knižní klub), 2013)
Kniha přináší nový pohled na československé dějiny od komunistického převratu do počátku normalizace. Ke každému roku období 1948-1970 se váže jeden či dva silné příběhy, zpracované formou historických reportáží. Kniha přibližuje málo známé skutečnosti ze zahraničních aktivit komunistického Československa (Češi v korejské válce, na Kubě, v Africe či Indonésii), nové zpracovává klíčové události (Únor 1948, kolektivizace), dotýká se i kulturních a společenských fenoménů a popisuje některé protikomunistické aktivity. Jednotlivé kapitoly jsou přepracovanými a doplněnými reportážemi, které až na dvě vyšly v letech 2003-2013 v příloze Lidových novin Orientace.