Jak to bylo doopravdy mezi Čechy a Němci : o Češích, Němcích a jiných tématech na pozadí memoárů člena smíšené rodiny, který pochází ze Sudet - Peschka, Otto, 1933- (Paprsky, 2013)
O Češích, Němcích a jiných tématech na pozadí memoárů člena smíšené rodiny, který pochází ze Sudet. Životní příběh těsně spjatý s dějinami naší republiky (téměř) od jejího vzniku až do dnešní doby. Chlapec, který prožíval šílenství různých vlastenectví před druhou světovou válkou, během ní i po ní, muž, jehož životní cesta vedla z panoptika jednoho totalitního režimu do druhého. Z tohoto díla k nám promlouvají nejen osobní dějiny jsou v něm obsaženy i dějiny celého našeho státu a jeho propojení s německými lidmi, kteří zde po staletí žili, pracovali a tvořili, aby se nakonec stali oběťmi počešťování, provázejícího vznik našeho státu, a odněmčování, které bylo rozpoutáno po druhé světové válce.