Dcera národa? : tři životy Zdeňky Havlíčkové - Lenderová, Milena, 1947- (Paseka, 2013)
Poté co Zdeňka ztratila v útlém věku oba rodiče, ujala se její výchovy rodina Adély Jarošové. Později Zdeňka vyrůstala u Hanušů v pražském Klementinu a v rodině pražského advokáta Františka Augusta Braunera. V souvislosti s narůstajícím mučednickým kultem Karla Havlíčka se proměnilo Zdeňčino postavení: z opuštěného dítěte se stala bedlivě sledovanou "dcerou národa", pro niž byla organizována národní sbírka a loterie. Knížka Mileny Lenderové sleduje složité dospívání nejednoduché ženské osobnosti a především konflikt mezi vlasteneckou povinností a svobodným osobním rozvojem: když se Zdeňka "nesprávně" zamilovala do rakouského důstojníka polského původu, reakce společnosti byla negativní a v podstatě hysterická. Životní osud "dcery národa" vypovídá mnohé o české společnosti 60. a 70. let 19. století i o dobových očekáváních a nárocích, jimž měly české ženy dostát. V druhé části autorka rekapituluje, jak byl život Zdeňky Havlíčkové ztvárněn v dílech českých literátů a dramatiků