Tajemný dávnověk Středomoří - Däniken, Erich von, 1935- (Tajemství (Dialog), 2013)
Žijeme ve společnosti rozumu, avšak věda okázale přehlíží původ podivuhodných staveb, které vznikly ještě v předhistorické éře. Kdo před tisíciletími vybudoval egyptské pyramidy a odkud jejich tvůrce přišel? Velkou pyramidou se táhne přibližně kilometr chodeb, jež ústí do jednotlivých komor. Ze složité struktury jasně vyplývá, že průběh propojovacích koridorů musel být naplánován již před započetím stavby. Tak náročný technický záměr však rozhodně nezapadá do epochy faraona Cheopse, nepříliš vzdálené od doby kamenné. Kdo tedy před počátkem nám známých dějin dokázal topograficky zpracovat povrchzeměkoule? Kdo v Evropě vyměřil stovky přímek a trojúhelníků v přesně vymezených vzdálenostech? Jsme pohrobky neznámých stavitelů, anebo spíše jimi chovaná „zvířata“ v globální zoologické zahradě, kterou neznámý chovatel rozparceloval na čtvercové sektory? Kam ale neznámí topografové a původci kamenných záhad zmizeli? Klasická archeologie na podobné otázky neodpovídá a okázale je ignoruje. Stáváme se spoluviníky, anebo jsme obětmi falešné interpretace dějin? Publikace Tajemný dávnověk Středomoří je už třetím svazkem pětidílného dänikenovského projektu, který se zabývá předvěkými dějinami