Jako bychom dnes zemřít měli : drama života, kněžství a mučednické smrti číhošťského faráře P. Josefa Toufara - Doležal, Miloš, 1970- (Nová tiskárna Pelhřimov, 2012)
Ačkoliv je Toufarovu tragickému konci věnován velký prostor, knížka se snaží postihnout jeho život jako celek: líčí prostředí, z něhož vzešel, popisuje jeho rozhodnutí stát se duchovním, dlouhou cestu, která vedla k Toufarovu vysvěcení (1940), i jeho působení v roli duchovního správce v obcích Zahrádka a Číhošť nedaleko Ledče nad Sázavou. V Číhošti se odehrálo poslední dějství Toufarova života. Knížka přibližuje sled událostí, které následovaly po nevysvětleném pohybu kříže v číhošťském kostelíku v adventu roku 1949. Komunistická Státní bezpečnost se pokusila situace využít pro chystaný politický proces s představiteli katolické církve, páter Toufar však nepřežil útrapy a mučení ve valdické věznici. - Autor, který se tématem dlouhodobě zabývá, se při psaní opíral o studium archivních dokumentů a o svědectví pamětníků. Důležitou součástí publikace je bohatá obrazová příloha (fotografie, dokumenty, dopisy apod.)