Rostlinopis : podivuhodné pravdy a výmysly ze zeleného světa - Dvořák, Jiří, 1970- (Baobab, 2012)
Tato kniha je určena všem dětem, které se nespokojí s jednoduchým vysvětlením a často kladou rodičům otázku proč. Proč na akátu žijí mravenci, proč kopřiva žahá, proč cibule štípe do očí a proč musí mít kytky kořeny v zemi? Jaká byla první rostlina na světě, kdo vypěstoval sladký hrášek a je pravda, že nejdražší kávu na světě kakají cibetky? Rostlinopis v podání Jiřího Dvořáka a Alžběty Skálové mohou také použít učitelé, když se děti při vyučování přírodopisu nudí: příroda je plná malých napínavých dobrodružství i hrdinných příběhů, hádanek a neuvěřitelných tajemství. A v neposlední řadě je to i knížka rodinná: malým dětem bude stačit hádanka nebo veršovánka, větší děti se začtou do příběhu s dobrým koncem a dospělí se budou divit, kolik toho nevěděli.