Moucha : [případy Richarda Krauze] - Dán, Dominik, 1955- (XYZ, 2012)
Autor umístil svůj román do období "prvního svobodného léta", tedy do roku 1990, v němž rybáři objeví na kraji rybníku, ležícího nedaleko populární zahradní restaurace Konvalinka, mrtvolu mladé dívky. Protože ležela ve vodě již přibližně dva týdny, je velmi obtížné určit její totožnost i přesné datum násilného úmrtí. Lze se pouze domnívat, že zavražděná byla neobyčejně půvabnou ženou, které někdo svázal ruce za zády punčochami, poté ji uškrtil a možná i znásilnil. V této chvíli se kriminalisté, v jejichž čele stojí detektivové Burger a Krauz, rozhodnou využít novou metodu, tzv. forenzní entomologii, která by na základě výzkumu larev much na dívčině těle dokázala stanovit dobu její smrti. Průběh dalšího vyšetřování se pak točí okolo hlavní trojice podezřelých, kterou tvoří personál Konvalinky. Detektivům nedá příliš práce ujistit, že jak její vedoucí Robert, tak i jeho bratr Petr a další rodinný příslušník Alin, kteří jsou v ní také zaměstnáni, měli už kdysi lecos společného se zločinem a dokonce strávili i jistý čas za mřížemi