Tajemné bytosti mezi námi - Toufar, Pavel, 1948-2018 (MOBA, 2010)
Kdo by očekával převyprávění hrůzostrašných historek, které se odehrávaly na našich hradech a zámcích, měl by knížku odložit. Autor se snaží dopídit se naopak skutečné podstaty těchto jevů, o nichž kolují strašidelné historky. Kniha začíná - jak jinak - příběhem čachtické paní Alžběty Báthoryové, která se proslavila krutostí, koupala se v krvi mladých dívek, aby si uchovala mladost. Autor dotahuje pátrání do současnosti a popisuje, jak v roce 1961 přijeli do Čachtic filmaři, aby o příběhu natočili film. Měli v něm všechny role obsadit místní obyvatelé a tak umělci na jejich účet bezplatně hodovali a těšili se různým radovánkám, než je jako podvodníky zatkli příslušníci tehdejší SNB. Autor končí příběhem Karla Hynka Máchy, který navštívil hrad Houska, proslavený tím, že se v něm skrývala "díra do pekel". Mácha vše vylíčil v dopise svému příteli Eduardovi tak, jakoby se "strojem času", který možná v díře našel, ocitl se v Kunraticích v roce 2006. Ale i tento dopis se ukázal jako podvržený. I z toho důvodu je titul knihy poněkud zavádějící