Temnota rodu - Pospíchal, Aleš, 1986- (Historický román (MOBA), 2011)
V březnu roku 1279, kdy zemi dočasně vládne mocichtivý regent Edmund z Almain místo krále Eduarda I., který musel odjet se ženou do Francie, je v lese během cesty z hradu Dartworth do Rundilu přepadena a unesena spolu se svou služebnou těhotná lady Joana, manželka mladého barona Christophera de Glenville, nemanželského syna šlechtice a účastníka křížové výpravy do Egypta. Neznámý únosce požaduje výměnou za její život zázračný artefakt, který v září roku 1106 po rozhodující bitvě u Tinchebray, kde anglický král Jindřich I., nejmladší syn Viléma Dobyvatele, porazil svého staršího bratra Roberta, normandského vévodu, rozdělili a ukryli na dvou utajených místech v Anglii a v Normandii bratři Geoffrey a Walter de Glenville. Christopher má k dispozici pouhé dva dny, aby se pokusil s pomocí svého otce a přátel záhadný předmět najít a zachránit život unesených žen