Nájemný vrah - Greene, Graham, 1904-1991 (Plus, 2010)
Dějovým půdorysem novely je příběh smutného hrdiny Ravena, najatého vraha, který na příkaz zbrojních magnátů zabije ministra, starého vlídného člověka, stojícího v cestě válečným plánům. Vrah se cítí zneužit i uražen nízkou odměnou a rozhodne se své zaměstnavatele ztrestat. Novela je především mistrným psychologickým portrétem handicapovaného a frustrovaného člověka, který si cynickou prací kompenzuje nenaplněnou potřebu lidského kontaktu. Když se setká s pochopením u dívky, již si vzal za rukojmí, probudí se v něm i svědomí a smysl pro spravedlnost. Dívka je ale snoubenkou policejního komisaře, což dodá jeho střetnutí s Ravenem osobní ráz, a Raven je zas příliš zběhlý profesionál své branže, než aby slabá naděje na nápravu měla šanci přežít