Proč muži chtějí sex a ženy potřebují lásku - Pease, Allan (Ikar, 2010)
Proč vůbec stojíme o sex? A co je to vlastně láska? Tuto otázku si lidé kladou už tisíce let, přesto uspokojivá odpověď stále neexistuje. Autoři převádí řeč vědy a špičkového výzkumu do zábavného čtení a vysvětlují čtenářům, jak s vědeckými poznatky naložit. Probírají vztahy mezi partnery opravdu důkladně – od základní otázky, jak najít toho pravého, až po krátkodobé milostné aférky. Vysvětlují, proč vznikl sex, láska i zamilovanost, v které části mozku láska sídlí, jak je to s mimomanželským sexem nebo proč si muži a ženy s láskou a sexem spojují odlišná očekávání. Nabízejí rovněž strategie, jimiž lze svou tržní hodnotu v očích potenciálních partnerů zvýšit. To vše dělají se svým typickým humorem a štiplavou nadsázkou, protože dobře vědí, že pár výstižných slov často znamená více než dlouhá řada čísel. A jak zní jejich recept na spokojené partnerství? Chcete-li být šťastná s mužem, musíte ho hodně chápat a málo milovat. Chcete-li být šťastný s ženou, musíte ji hodně milovat a vůbec se nesnažit ji pochopit. A nezapomeňte: Existují dvě teorie, jak se hádat se ženami. Ani jedna nefunguje