Wirth versus stát - Ritter, Petr, 1950- (Andrej Šťastný, 2010)
Román úspěšného spisovatele Petra Rittera Wirth versus stát, jehož hlavní postavou je advokát, který se už více než čtrnáct let u soudu marně domáhá vyřízení restituce po svých předcích, z nichž téměř všichni zahynuli v koncentračním táboře, ukazuje na problémy současné justice, hlavně slabou vymahatelnost práva. Autor se s hlubokou znalostí věci kromě současných problémů, například korupce a neonacismu, vrací také do komunistické, nacistické i předválečné minulosti, do světa prvorepublikových židovských rodin, které za svoji někdejší zaslouženou prosperitu posléze více než tvrdě zaplatily. Při čtení psychologicky skvěle propracovaného příběhu každého čtenáře jistě napadne, v jakém absurdním světě se lze ocitnout.