Žena v českých zemích od středověku do 20. století - Lenderová, Milena, 1947- (Česká historie, 2009)
Kniha nahlíží ženu přes témata, která se prolínají celým popisovaným obdobím – partnerství, rodina, vlastnictví, veřejný život, vlastní identita, vzdělání, mecenášství… Zajímavá je rovněž analýza stereotypů ženství ve vztahu žena–muž a otázka ženských archetypů.