Slavíme s dětmi svátky - Smolková, Táňa, 1963- (TeMi CZ, 2009)
Rok, tak jak ho prožíváme, se skládá nejen z všedních dnů, plných práce, shonu a neklidu. Jejich tok přerušují dny svátků, jež do naší současnosti vtiskla doba minulá, tradice křesťanské a lidové. ADVENT, VÁNOCE, MASOPUST, VELIKONOCE, LETNICE, SVATOJÁNSKÝ ČAS, VÁCLAVSKÉ SLAVNOSTI, SVATOMARTINSKÉ DNY. Každý z těchto svátků je spjat s jinou roční dobou, s jiným stavem přírody a naši předkové je slavili rozmanitými úkony, obyčeji a obřady. Vyjadřovali tím svou úctu a pokoru vůči přírodnímu a duchovnímu řádu a poznání své sounáležitosti s ním. Jejich život byl naplněn přirozenou harmonií, po jaké v dnešním přetechnizovaném a hektickém světě touží přemnozí z nás. Cesta k ní začíná už v dětství: čemu se v mládí naučíš, v stáří jako když najdeš – to praví stará moudrost. A tradiční svátky jsou jednou z nejlepších příležitostí, jak dospět k přirozené harmonii sebe sama. Mgr. Táňa Smolková si tuto zkušenost ověřila během mnohaletého působení mezi nejmenšími dětmi v mateřské škole. Spolu s nimi prožívala okouzlení a radost z tradičních zvyků a obyčejů, ze všech tradičních úkonů a činností, jimiž se naplňují a vyjadřují. A ze svých zážitků a poznatků sestavila tuto knížku určenou pro inspiraci nám všem, jimž záleží na zdravém a harmonickém vývoji dětí. Spolu s ní a podle jejích rad můžeme oslavit každý z uvedených svátků různými hrami, písničkami, vyprávěním, rozmanitými činnostmi a tvorbou hraček a sváteční výzdoby. Tím vším můžeme vyladit příslušný čas do sváteční polohy a zkrášlit si život a duši našich dětí.