Alice Herzová-Sommerová : rajská zahrada uprostřed pekla : život v jednom století - Müller, Melissa, 1967- (Rybka, 2009)
Nevšední a výjimečně dlouhý život Alice Herzové-Sommerové zpracovali na základě rozhovorů a vzpomínek této více než stoleté ženy do knižní podoby dva o generace mladší autoři. Příběh jejího života nás jistě zaujme jak neslýchanou hloubkou a nevratností řezu, kterým do života příslušníků židovského etnika ve 20. století zasáhl holokaust, tak i různorodostí prostředí i zemí, v nichž prožívala svůj život. Zázračně působí především její životní postoj, vůle a láska k hudbě a k lidem. Rajská zahrada je svět vytvářený hudbou, které se jako klavíristka věnovala od raného mládí a která prostupuje jejími vzpomínkami. Ať již v podobě slibně zahájené umělecké kariéry v Praze, nebo později jako paprsek světla v terezínském ghettu, po válce zejména při působení na konzervatoři v Jeruzalémě. Tak dlouhý život přinesl také zajímavá přátelská a profesní setkání s mnoha osobnostmi uměleckého a veřejného života. Kniha je doplněna několika fotografiemi a hudebními citáty v textu, bibliografií, poznámkami a jmenným rejstříkem.