Rozpuštění : detektivní román z doby Jindřicha VIII - Sansom, C. J., 1952- (BB art, 2009)
Píše se rok 1537. Thomas Cromwell pomáhá králi Jindřichu VIII. zbavit se nepohodlné manželky, stát se hlavou reformované církve a získat majetek mocných římskokatolických klášterů. Doba je bouřlivá a přeje novým zákonům, ziskuchtivým trikům a špehům státní moci. Do tohoto rámce je zasazen příběh vraždy královského vyslance v jednom z klášterů, kterou vyšetřuje další vyslanec, reformistický právník Mathew Shardlake. Ten se bludištěm dalších vražd, nejasných stop a spletitých motivů pomalu propracuje k překvapivému řešení.