Smyčka : stručný román - Kohout, Pavel, 1928- (Pistorius & Olšanská, 2008)
Nový román Pavla Kohouta. Píše se rok 1948 a komunistická strana chystá sloučení se sociálními demokraty. Do tohoto historického rámce je zasazen příběh milostného trojúhelníku, jehož vrcholy tvoří přední sociálnědemokratický politik, universitní profesor a poslanec Felix Fischer, jeho žena, významná česká herečka a mladý komunistický básník, se kterým se sblížila v době války, během svého totálního nasazení. Fischer je znám jako významný a vlivný odpůrce nadcházejícího spojení politických stran a tak se stává objektem zájmu státní bezpečnosti ovládané komunisty. Kolem osobního dramatu všech tří hrdinů se poznenáhlu začíná splétat podivná a nebezpečná síť a oni náhle zjistí, že ve hře bez pravidel, která se s nimi hraje, je v sázce život i vlastní svědomí