Milionář z chatrče - Swarup, Vikas, 1963- (Ikar, 2009)
Nikdo nevěří, že nepodváděl. Jak by také mohl mladík z mumbajského slumu, který nemá žádné vzdělání, v životě nepřečetl ani noviny a nikdy neslyšel o Shakespearovi, uhodnout odpovědi na všechny složité otázky v televizní soutěži o nejvyšší výhru všech dob? Někdy ovšem stačí velká porce štěstí. Jenže to Rámovi Muhammadu Thomasovi nepřálo už od chvíle, kdy ho jako miminko našly jeptišky v kontejneru na odložené šatstvo. Poznal strach, bídu, nemoc i předsudky. Když kousek po kousku odhaluje obhájkyni Smitě Šáhové svou minulost, zvolna vychází najevo, jak může obyčejný kluk, který nemá tušení, kolik planet má sluneční soustava, s jistotou vědět, že nejmenší z nich se jmenuje Pluto.