Češi a země Koruny české - Agnew, Hugh LeCaine, 1953- (Novověk, 2008)
Kniha amerického historika, specialisty na východní Evropu a zejména na dějiny českých zemí Hugha Agnewa uvádí čtenáře do hlavních témat českých dějin: líčí jejich základní obrysy od pravěku až po vstup České republiky do Evropské unie. Autora zajímá, co si sami Češi ze své historie pamatují, na co se naopak rozhodli zapomenout a kým se rozhodli být. Je to cenný pohled zvenčí, pohled člověka, pro nějž jsou Češi a jejich dějiny celoživotní sférou zájmu a jenž chce ukázat, že české země v širších evropských strukturách nezmizely, ale zachovaly si svou specifičnost.