Žoržína : ztracené dětství - Kubešová, Blanka, 1944- (Eroika, 2008)
Autentický příběh děvčete, jednoho z mnoha, které rodiče v roce 1968 vyvezli za hranice. Hrdinka sama říká, že ji unesli, a právě z tohoto pohledu vyplývá i řada dalších, mnohdy tragikomických situací.