Ta, kterou jsem se nestala : jakož i my odpouštíme-- - Axelsson, Majgull, 1947- (Metafora, 2006)
Román švédské spisovatelky, která se celou svou tvorbou snaží upozornit na palčivé problémy setkávání bohatého a chudého světa. Příběh rozdvojené identity, jejíž různé podoby se odvíjejí od rozhodující volby ve vypjatém životním okamžiku. Vyprávění o vině, vraždě, milosti a odpuštění je zasazeno na jedné straně do světa vysoké politiky, na straně druhé do vězeňského prostředí, bídy prostitutek a hrabivosti pasáků. V neposlední řadě je to i příběh o veliké touze po lásce a sounáležitosti.