Drsný střed Evropy. - Čech, Zdeněk, 1950-2024 (České dějiny, 2007)
Závěrečný díl čtyřdílného cyklu, mapujícího v příbězích literatury faktu české dějiny od jejich úsvitu do roku 1948. Vychází s podtitulem Potlučený lev aneb Soumrak, noc a svítání doruda a obsahuje devět kapitol psaných výrazně beletrizující formou, které nabízejí čtenáři pohled na český a v mnoha souvislostech i evropský osud v letech 1934-1948. Zpočátku je zde určující duch první republiky s mnoha jejími barvitými postavami, postupně sílí hrozba války. Drama pak vypuká naplno s veškerým koloritem bojovnosti, odhodlání, strachu a domnělé i skutečné zrady. A český život jako by náhle připomínal antickou tragédii.