Ženy v evropských dějinách : od středověku do současnosti - Bock, Gisela, 1942- (Utváření Evropy, 2007)
Publikace sleduje vývoj názorů na postavení ženy ve společnosti, rodině, na trhu práce od konce středověku po současnost. V centru pozornosti autorky stojí tzv. spor o pohlaví (querelle des sexes) - tedy pře o postavení žen v lidské společnosti - a proměny této debaty v evropských dějinách. První příspěvky k tématu pocházejí z období pozdního středověku a italské renesance. Zásadní změny přináší Velká francouzská revoluce, dobou zrození klasického ženského hnutí je však až 19. století. V tomto období lze zaznamenat vzepětí snah o zlepšení situace žen v hospodářském, kulturním a sociálním ohledu. Později se přesouvá pozornost od sociální oblasti k požadavkům politickým (volební právo žen). Knihu uzavírá kapitola dokládající bouřlivý vývoj ženské emancipace v 2. polovině 20. století.