Dějiny hudby - Smolka, Jaroslav, 1933-2011 (Togga ve spolupráci s Českým hudebním fondem, 2001)
Jednosvazkové dějiny světové hudby jsou rozvrženy do jednotlivých kapitol podle vývojového systému tzv. společenských formací event. podle historické chronologie - např. kapitola VI. Hudba 20. století. Takto vymezené celky jsou dále členěny ještě podle dalších kritérií společensko-historických, geografických a stylových. K přehlednosti obsahu knihy má přispět podrobný jmenný rejstřík a seznam notových příkladů, obrazových příloh a tabulek. Výběr literatury k tématu nalezne čtenář na konci jednotlivých kapitol i v závěru tematicky uzavřených samostatných pasáží v textu knihy.