Podivuhodné osudy v českých dějinách II - Bauer, Jan, 1945- (MOBA, 2003)
Autor postupuje chroologicky. Začíná příběhem velkomoravského knížete Svatopluka a končí líčením života rakouského vojevůdce skotského opůvodu, vítěze v sedmileté válce i nad Turky - generála Laudona. Mezi těmtito časově velmi vzdálenými postavami defiluje celá řada dalších zajímavých osobností - manželka Boleslava II., Oldřich z Furlánska, Blanka z Valois, Anna Česká, Petr Chelčický, Hynek Ptáček z Pirkštějna, Jiří z Poděbrad, John Dee a Edward Kelley, Jindřich Matyáš Thurn, Jan Amos Komenský a Mikuláš Drabík. Příběhy jsou napsány velmi čtivě, s porozuměním každé jednotlivé osobnosti i její době. Pouchovv D2a