Stručný přehled české a světové literatury pro středoškoláky - Pech, Jaroslav (NS Svoboda, 1999)
Učebnice je určena jak středním školám, tak odborným učilištím. Autor se zpracováním snaží o univerzální charakter jejího využití. Je doplněna vysvětlivkami. Rozdělena je do dvou částí. První, věnovaná české literatuře, je obsažnější a zahrnuje údaje o větším množství autorů. Světové literatuře je věnováno zhruba 50 stran. Jedná se o velmi stručný přehled.