Chladné oceány : dobrodružství v kajaku, na člunu a se psím spřežením - Turk, Jonathan, 1945- (Dita, 2000)
Autor své cesty podniká z lásky k cestování a objevování, nikoli pro výsledek expedice, ale především proto, aby se o spatřenou nádheru a své poznání mohl podělit se svými čtenáři. Životní souvislosti přinesly do života cestovatele takové skutečnosti, které jeho nepokojného ducha vedly Magalhaesovým průlivem až k mysu Hoorn, kam se vypravil na kajaku. Líčení plavby k Hoornskému mysu je fascinující ve smyslu přírodních krás a vyjádření vztahu člověk-oceán, ve smyslu lidského směřování velmi poeticky vyjádřeného. Další cesty směřovaly k Severozápadnímu průjezdu, na Baffinův poloostrov a do Grónska, kde autora provázela Chris Seashoreová, pozdější žena. Všechna dobrodružství, která provázela ona severní putování jsou velmi působivá, přírodní záběry nádherné, setkávání s původními obyvateli těchto krajin moudré. Každý celek je uvozen citátem, vyjadřujícím stav mysli a pocitů, který daný úsek cesty provázely. Kvalitní překlad nepochybně umocní čtenářský zážitek. 25.9.2000 E2c + E2c3 hladkai