Cesta královské fregaty Vzdorná a flauty Hvězda kolem světa v letech 1766, 1767, 1768 a 1769 - Bougainville, Louis Antoine de, 1729-1811 (Populárně vědecké edice, 1955)
Cestopis z 2. pol. 18. stol., líčící plavbu kolem světa, kterou podnikla výprava z příkazu francouzské vlády v letech 1766-1769. Hlavním úkolem výpravy bylo zjistit možnosti zakládání nových francouzských kolonií a navazování obchodních styků; Bouganville, který byl vůdcem výpravy, stanovil si však i cíle vědecké. Jeho bystrá pozorování ethnografická, informace hospodářské a politické, poznatky přírodopisné a zeměpisné, byly významným přínosem tehdejší vědě a nepostrádají zajímavosti ani pro dnešního čtenáře.