Temná aréna - Puzo, Mario, 1920-1999 (Beletrie (Mustang), 1994)
Hrdinou knihy je americký voják, který prošel hrůzami 2. světové války a před definitivním návratem k normálnímu mírovému životu se na čas vrací do okupační zóny v severním Německu. Autor plasticky ukazuje válkou zničenou zemi, trpící dozvuky norimberského procesu, okupačním vojenským režimem a všemocným černým obchodem. V tomto prostředí se daří jen lidem bez skrupulí. Hrdina je člověk, který se naučil spoléhat jen sám na sebe, je tvrdý a bezohledný a když zahyne mladá Němka, která je matkou jeho syna a na níž jedině lpí, bez váhání mstí vraždou její zbytečnou smrt.