Oldřich z Chlumu : román a skutečnost - Vondruška, Vlastimil, 1955- (MOBA, 2024)
Autor připravil tuto publikaci jako dárek sobě i čtenářům, kteří si oblíbili "Velkého detektiva" jeho středověkých kriminálek Oldřicha z Chlumu. Větší část knihy tvoří čtyři povídky, v nichž Oldřich vystupuje ještě jako mladík, který si úctu a respekt okolí musí teprve vydobývat. Kromě detektivní zápletky nese každá z povídek jméno i téma některé z postav, které se v románech o Oldřichovi objevily, a osvětluje a dovysvětluje roli oné postavy v jeho životě.