Nebojte se opery : dvanáct operních příběhů pro každého : Prodaná nevěsta, Rusalka, Kouzelná flétna, Carmen, Lazebník sevillský, Nápoj lásky, La traviata, Turandot, Don Giovanni, Jakobín, Její pastorkyňa, Porgy a Bess - Jiráň, Jan, 1957- (Nebojte se klasiky!!!, 2021)
Autoři publikace knižním vydáním proměňují, rozšiřují a přímo navazují na operní část audio projektu "Nebojte se klasiky", ve kterém byly vybrané opery přetvořeny do dramatizací kombinujících mluvené slovo a hudební ukázky. Ve výběru této knihy jsou v návaznosti na hudebně výchovný projekt Nebojte se klasiky" 4 české (Prodaná nevěsta, Rusalka, Jakobín a Její pastorkyňa) a 8 světových oper(Kouzelná flétna, Carmen, Lazebník sevillský, Nápoj lásky, La traviata, Turandot, Don Giovanni a Porgy a Bess). Dramatizovaný text původních operních libret je přetvořen do čtivých povídek, jejichž těžištěm je dialog.