V taláru napříč dobou : 13. komnata české justice - Kučera, Pavel, 1940-2019 (Česká citadela, 2021)
Otevřený a kontroverzní příběh z nejvyšších pater justice. JUDr. Pavel Kučera, dlouholetý místopředseda Nejvyššího soudu s bohatou soudní i advokátní minulostí, vypráví o zákulisí justičních praktik i mediálních kauz napříč dobou a režimy. Martin Švehla, který krátce působil jako mluvčí Nejvyššího soudu, spojil historky, postřehy a názory zkušeného právníka a uznávaného soudce s historickými fakty a předkládá je čtenáři jako životní příběh člověka, ale i jako příběh české justice a jejího praktického fungování v dobách totality a na přelomu milénia. S Pavlem Kučerou nahlédneme do prezidentské kanceláře v dobách Václava Havla a zamyslíme se i nad obecně tak kontroverzními tématy, jako jsou dodnes platné rozsudky z politických procesů, trest smrti nebo kariérní žebříčky soudců. Ctíme stále ještě presumpci neviny? Jak se dá před soudem prokázat znásilnění? Jak média ovlivňují průběh trestních řízení a jaký tlak vytvářejí na rozhodování soudů? Vyprávění nezamlčuje ani vlastní soudní zkušenost, při níž byl na sklonku své kariéry JUDr. Kučera spolu s dalšími osobnostmi označen za zákulisní justiční mafii ovlivňující průběh trestních případů. Slouží zde (nejen) jako východisko k obecnější úvaze o tom, nakolik boj s kriminalitou ospravedlňuje zásahy do svobody a soukromí občanů demokratického státu.