Na vlastní kůži - Moro, Javier, 1955- (Ikar, 2017)
Na počátku 19. století se španělský král na doporučení lékařů rozhodl vypravit do zámoří expedici, jejímž cílem bylo rozšířit právě objevenou vakcínu proti černým neštovicím v Americe a na dalších územích a zbavit tak tamější obyvatelstvo ničivé nemoci. Součástí námořní výpravy byli lékaři, ale i dvaadvacet dětí a mladá žena, která o ně pečovala. Právě Isabel se stává hlavní hrdinkou příběhu... Nakladatelská anotace. Kráceno.