Ztroskotání : příběh trosečníka z pobřeží Mexického zálivu (1527-1537) - Núñez Cabeza de Vaca, Álvar, činný 16. století (Itineraria, 2019)
Zpráva, v níž účastník neúspěšné španělské výpravy na Floridu popsal svůj téměř desetiletý pobyt mezi různými domorodými kmeny v oblasti Mexického zálivu ve 20. a 30. letech 16. století.