Bratr Odorik a jeho zpráva o východních krajích světa : styky Evropy a mongolské Číny ve 13. a 14. století - Liščák, Vladimír, 1954- (Orient (Academia), 2019)
Průběh cesty františkánského misionáře Odorika z Pordenone do Číny a zpět, kterou podnikl během dvacátých let čtrnáctého století. Pozornost je věnována rovněž kontaktům Evropy a mongolské říše v tomto období.