Nadia Comaneciová : malá komunistka, která se nikdy neusmívala - Lafon, Lola, 1974- (Volvox Globator, 2019)
Biografický román francouzské autorky o legendě sportovní gymnastiky Nadie Comaneciové se zaměřuje nejen na její život, ale i obecně na vnímání vrcholových sportovců v komunistických zemích. Když fenomenální sportovní gymnastka Nadia Comaneciová v roce 1976 na OH v kanadském Montrealu vyhrála několik zlatých medailí, bylo jí pouhých čtrnáct let. Okamžitě po tomto úspěchu byla postavena na piedestal, stala se hlavním exponátem ve výkladní skříni rumunského komunistického režimu, měla ukázat, jak dobře se v zemi žije a jak úžasné možnosti nabízí svým občanům. Během následujících let byla stále pod dohledem státní bezpečnosti, nemohla si dovolit udělat jedinou chybu a za každou cenu musela naplňovat legendu, kterou kolem ní režim stvořil. Viděla jak stejné okovy, které svazovaly ji, svazují i další sportovce východního bloku a dlouhá léta toužila z tohoto akvária uniknout. Když se jí však podařilo na konci roku 1989 uprchnout do Spojených států amerických, zjistila, že i zde bude pod drobnohledem, akorát agenty bezpečnosti vystřídají kamery a fotoaparáty západních médií.