1813 válečný požár - Ebert, Sabine, 1958- (Knižní klub, 2015)
Ambiciózní román s klasickou stavbou velikých historických ság devatenáctého století. Mezi osudy mnoha vedlejších postav dominuje osud postavy hlavní, osiřelé sedmnáctileté dívky Henrietty, která se svým malým bratrem Francem prchne před drancujícími francouzskými vojáky z Weisenfelsu do městečka Freiberg ke svému strýci, tiskaři Fridrichu Gerlachovi. Městečkem se několikrát převalí válka, ubytovávají se v něm příslušníci té či oné strany, do města jsou sváženi ranění a z citlivé Henrietty se brzy stane schopná ošetřovatelka. Není divu, že se do ní zamiluje mladý zraněný pruský důstojník a Henrietta jeho lásku opětuje. Jenomže pak se do ní zamiluje jiný důstojník (tentokrát Francouz), pak ještě jeden sympatický mladý civilista a na pořádnou zápletku z červené knihovny je zaděláno... Kromě této komorní linie je v románu věnován velký prostor také "velkým dějinám". Štáb ruský, štáb francouzský, diplomatické pletky a kličky... Velkou pozornost autor věnuje osobě saského krále Fridricha Wilhelma, tou dobou Napoleonova spojence, který je okolnostmi nucen ke krkolomnému tanci mezi vejci.