Život bez zánětu - Frej, David, 1965- (Eminent, 2019)
Nevyvážená strava je v průmyslově vyspělých zemích hlavní příčinou úmrtí. Na zhoršování zdravotního stavu populace se podílejí polotovary, velké množství soli a konzervantů, rafinované oleje a cukr, málo zdravých tuků, ořechů a semínek, ryb, zeleniny a ovoce. Zásadní součástí protizánětlivého režimu je právě strava. Nespočívá v dietách a koktejlech ze superpotravin nebo v neustále doporučované stravě s nadbytkem sacharidů, ale v synergickém účinku mnoha protizánětlivě působících potravin. Cílem této knihy je ukázat, že protizánětlivý jídelníček z dostupných potravin, koření a bylin zahrnuje to nejlepší ze stravy našich předků. Výzkum prokazatelně ukazuje, že u těch, kteří jedí vyváženě, se riziko civilizačních nemocí — od alergií přes cukrovku, nemoci srdce a rakovinu až k zažíva¬cím obtížím — snižuje až o devadesát procent. Pokud k těmto lidem chcete patřit také, je tato kniha určena právě vám. Cesta je jednoduchá: K potlačení nezdravého zánětu musíme omezit nebo zcela vyloučit některé škodlivé pokrmy a ve větší míře jíst správné kombinace potravin působící proti zánětu.