Mortina - Cantini, Barbara, 1977- (Egmont, 2018)
Mortina je holčička strašidlo. Společně s tetou Neboženkou žije ve vile Rozvalince a tvoří nerozlučnou dvojici se svým psím kamarádem, chrtím albínem jménem Truchlík. Mortina by moc ráda měla stejně staré kamarády, se kterými by si mohla hrát a povídat, ale má přísný zákaz komukoliv se ukazovat. Mohli by se jí totiž leknout. Jednoho dne konečně nastane správná příležitost k seznámení - svátek Halloween! Mortina si ani nemusí vymýšlet kostým. Co se však stane, až děti z vesnice zjistí, že žádnou masku nemá? Veselý a trochu strašidelný příběh o malé Mortině, která není jen tak obyčejná holčička, je trochu jiná než ostatní. Určeno čtenářům do deseti let.