2001: Vesmírná odysea - Clarke, Arthur C. 1917-2008 (Fantastika (Argo), 2016)
O skutečných cílech této výpravy nemá ani jeden ze dvou pilotů představu, její převratné tajemství střeží tři vědci, úmyslně uvedení do umělého spánku. Nejlépe je informován nesmírně inteligentní počítač třetí generace, který se ale dopustí chyby a během dlouhého letu se ji snaží zakrýt pokusem o likvidaci posádky. Napínavý souboj lidské inteligence s automatem vrcholí momentem setkání člověka s mimozemskou civilizací.