Hlas kukačky - Körnerová, Hana Marie, 1954- (MOBA, 2019)
Malá Kristýna cítí, že v její rodině není něco v pořádku, a když nedopatřením vyslechne část vyprávění své matky, začne pátrat po svém původu. Píše se rok 1938 a rázná a půvabná Edita pracuje jako kantýnská na stavbě silnice na severu Čech. Mezi drsnými dělníky prožívá románek se stavbyvedoucím Bohdanem a pro svou zamilovanost nevnímá, co se děje kolem. Dramatické události na sebe nenechají čekat, po podpisu Mnichovské dohody dochází k mobilizaci, krajinou se valí proudy uprchlíků ze Sudet a Edita zjišťuje, že její vztah s Bohdanem nezůstává bez následků. Bohdan se Editě přizná, že je ženatý a odmítá se rozvést. Edita si na něm alespoň vynutí rentu pro sebe i pro dítě. Život pro svobodnou matku je ale v té době velmi nelehký, Edita se tedy pokusí požádat o pomoc své rodiče, se kterými se před lety ve zlém rozešla.