Ostrov : dva kubánské deníčky = Island : two Cuban diaries - Cihlář, Michal, 1960- (Archaars, 2016)
Nejde ale o klasický cestopis. Kniha je především výtvarným dílem složeným z reprodukcí originálních cestovních deníků, z kreseb a hlavně z fotografií, které tyto autentické záznamy dokreslují. Vizuální vjemy doplňují krátké komentáře, včetně anglických překladů. Toto neturistické vnímání kubánských reálií má se současnou Kubou paradoxně daleko víc společného než lecjaký objemný průvodce.