Umina verze - Hakl, Emil, 1958- (Argo, 2016)
Novela významného českého autora spojuje prvky psychologického, společenského i sci-fi žánru a vypráví příběh podivné milostné dvojice - rezignovaného muže středního věku a umělé ženy. Protagonistou originálního Haklova románu je zpočátku jeho typický hrdina - osamělý muž středního věku, proplouvající životem s víceméně smířenou rezignací. Dokud ho náhoda, zatoulaný pes a jeden postarší podivín nepřivede k osudovému vynálezu - prototypu umělé ženy. Muž, označovaný jako Ef, má být tím, kdo umělé stvoření, pojmenované Uma, probudí k životu a seznámí se světem... Od té chvíle se rozvíjí vztah mezi Ef a Umou, který je přes ženinu umělost zcela opravdový a křehký. Zaznívá tu obměna klasického sci-fi námětu soužití lidí a robotů, ale i regulérní milostně-psychologické téma, fantastickou okolností jen ozvláštněné a zostřené. V otázkách a odpovědích, jimiž se Uma učí orientovat ve světě, znějí obecnější společenská témata a problémy. V pěti kapitolách Hakl postmoderně střídá formy vyprávění a úhly pohledu a dopřeje čtenáři i dramatickou zápletku.