Napoleon na Dunaji : Aspern a Wagram : první Napoleonova porážka a poslední vítězné tažení 1809 - Kovařík, Jiří, 1950- (Polozapomenuté války, 2009)
Známý český historik a znalec éry Napoleona Bonaparta (zejména jeho válečných tažení) popisuje velice dramaticky bitevní střety rakouských císařských vojsk a Napoleonovy armády; bitvy byly svedeny v povodí Dunaje. Předznamenaly konec Napoleonovy slávy a staly předstupněm k Waterloo. Po stručném úvodu, kde autor líčí události, které bitvám předcházely, pak popisuje - téměř pohledem očitého svědka - dvě bitvy dunajských válečných tažení - bitvu u Aspern a bitvu u Wagramu. Vedle vylíčení bitev si autor všímá úlohy významných maršálů, generálů i důstojníků a prostých vojáků obou znesvářených stran. - Text ještě doplňují různé přílohy, dále chronologie hlavních událostí dunajského tažení r. 1809 a bibliografie (i s odkazem na internetové stránky). Také pomocný materiál (mapky, plánky bitev, různá vyobrazení aj.) přispívají k lepšímu porozumění textu.