Bojovník ve Vatikánu : papež František a jeho odvážná cesta - Englisch, Andreas, 1963- (Grada Publishing, 2017)
Autor této knihy je novinář a dlouholetý vatikánský korespondent, není historik. Jeho záměrem nebylo napsat podrobný životopis nynějšího papeže Františka, ale šlo mu především o vylíčení atmosféry, která zavládla ve Vatikánu a v církvi vůbec v prvních dvou letech po jeho nastoupení na Svatý stolec. Jde o líčení a svědectví očitého svědka, který je papeži neustále nablízku, o jeho dojmy a osobní názory. Zvídavý a zkušený novinář Englisch nás zavede i do společenských kruhů, které jsou neodlučně spjaty s historií papežství a Vatikánu resp. Itálie vůbec - do kruhů římské šlechty, k nejvyšším italským politikům, ke členům proslulé zednářské lóže P2 a členům mafie. K těm všem si Andreas Englisch získal přístup, s řadou z nich hovořil, aby doplnil pestrou mozaiku dění ve Vatikánu a aby čtenáři umožnil představit si, s čím vším se nyní musí papež František vypořádat. Jeho vyprávění se odehrává v často emotivní rovině a čtenáře bezprostředně vtahuje do dění. Kniha je napsán a svěžím čtivým jazykem, jak je ostatně pro autora, jehož knihy jsou překládány do mnoha jazyků, zvykem.