Zrození Latinské Ameriky : Simón Bolívar a jeho doba - Klíma, Jan, 1943- (Libri, 2007)
Bolívarův politický životopis ztělesňuje naplnění revolučních idejí a emancipačního úsilí národů španělské Ameriky. Je součástí popisovaných dějů, které politik a válečník výrazně ovlivnil. Bolívar stál v čele osvobozenecké vlastenecké armády, budoval základy republikánských institucí na osvobozeném území a vyvíjel nemalé diplomatické úsilí, jehož cílem bylo mezinárodní zakotvení mladých republik a jejich nezávislá existence. Byl přesvědčený republikán a usiloval o vytvoření federace latinoamerických států. Autor se jeho životem zabývá právě v kontextu válek za nezávislost.